Tips om je houten trap te onderhouden

Houten trap onderhouden

Een houten trap in je huis zorgt direct voor een warme en natuurlijke uitstraling. Maar om je trap voor lange tijd mooi te houden is het belangrijk om zo nu en dan onderhoud te plegen aan je houten trap. Hier bij Trappenploeg weten we als geen ander hoe belangrijk het is om je trap in topconditie te houden. Gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Met een paar simpele trucjes en wat regelmatige aandacht blijft jouw trap jarenlang mooi.

Regelmatig inspecteren

We rennen vaak de trap op en af zonder echt op te letten. Maar als je er een gewoonte van maakt om af en toe eens goed te kijken naar de treden en leuningen, kun je veel problemen voor zijn. Zijn er slijtageplekken zichtbaar? Of misschien een losse plint? Soms is het alleen maarl wat stof dat je opmerkt, maar het is belangrijk om deze controles regelmatig uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat je trap er altijd piekfijn uitziet en verleng je de levensduur aanzienlijk.

Maak je houten trap schoon

Het schoonmaken van je houten trap is een fluitje van een cent. Een droge of lichtvochtige doek is alles wat je nodig hebt. Let er wel op dat de doek niet te nat is, want water en hout zijn geen goede combinatie. Het hout kan door het vocht gaan uitzetten of zelfs verkleuren, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wees altijd voorzichtig en zacht in je bewegingen; een houten trap is robuust maar kan niet goed tegen hardhandige behandeling.

Onderhoud je houten trap met olie of vernis

Eens in de twee jaar verdient je trap een grote onderhoudsbeurt. Dit is hét moment om je trap grondig te verzorgen. Behandel het hout met olie of vernis om het te voeden en te beschermen. Dit zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar ook voor een langere levensduur. Je trap ziet er na zo’n behandeling weer uit alsof hij net geïnstalleerd is. Vorige week gingen we langs in Middelburg om een trap te behandelen met vernis, waarna de trap er echt compleet nieuw uit zag. 

Wat als een renovatie nodig is?

Ook de beste zorg kan niet altijd voorkomen dat een trap op den duur tekenen van slijtage vertoont. Mocht je merken dat je houten trap echt toe is aan een grondige renovatie, dan staan wij voor je klaar. Bij Trappenploeg hebben we alle expertise in huis om je trap weer in zijn oude glorie te herstellen of zelfs een compleet nieuwe look te geven.

Vraag ons om hulp

Het onderhouden van je houten trap is essentieel om hem jaar na jaar te laten stralen als de blikvanger van je huis. Met regelmatige inspecties, zachte schoonmaakbeurten en periodiek groot onderhoud kom je al een heel eind. Mocht je toch tegen problemen aanlopen of is het tijd voor een renovatie, schroom dan niet om contact op te nemen met ons team van Trappenploeg. We leggen je graag uit wat de beste optie is voor je trap.