Bespaar tot wel 40%!

Trappen en traprenovatie voor elk budget en elke smaak

In heel Nederland actief

Trap bekleden met Linoleum

Wanneer je je trap gaat renoveren, kun je dit prima doen met linoleum. Dit materiaal heeft een breed scala aan voordelen en is daarnaast makkelijk te leggen. Je hebt linoleum in vele soorten en maten. Hierdoor zijn de mogelijkheden ervan oneindig.

Waarom linoleum?

Ten eerste is linoleum erg slijtvast. Het wordt vaak als vloerbedekking op scholen gebruikt, omdat het veel kan hebben en hiernaast makkelijk schoon te houden is. Linoleum is een combinatie van lijnzaadolie, hars, kurk en jute. Het is dus ook nog milieuvriendelijk en duurzaam. Ook is het heel makkelijk te onderhouden; er hoeft niks geschuurd of geverfd te worden. Af en toe schoonmaken en het is al klaar. Tot slot is het in tegenstelling tot laminaat zacht, waardoor het geluiden dempt, wat een perfecte eigenschap is voor materiaal van een trap.

Mogelijkheden van linoleum

Het grootste voordeel van linoleum als materiaal is dat het in bijna elke denkbare kleur of design te krijgen is. Zo is er voor iedereen wel een combinatie die past bij het huis. Je kunt niet alleen kiezen voor gladde platen, maar ook bijvoorbeeld voor een houtlook, zoals eiken of mahonie. Normaal is dit erg duur, maar linoleum is een veel goedkopere optie. Ook is bijvoorbeeld een betegelde- of natuursteenlook mogelijk.
Wanneer je echter kiest voor een strakkere look, kan dit saai zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om de trap er beter uit te laten zien. Een sliprand van metaal kan mooi afsteken bij linoleum en is ook nog eens veilig. Het is ook mogelijk om LED-spots te plaatsen in de stootborden. Zo wordt de trap meteen een stuk veiliger wanneer je linoleum met een donkerdere kleur gebruikt.

Linoleum leggen

Wanneer je je trap laat bekleden met linoleum, is het belangrijk dat er een ondervloer onder ligt. Deze moet sterk zijn, maar ook glad en egaal. Wanneer er meer dan twee millimeter hoogteverschil in hebt, moet de ondergrond eerst worden geëgaliseerd. Hiervoor wordt meestal MDF (Medium-density fibreboard) gebruikt. Ook wordt af en toe een vloeibaar egaliseermiddel gebruikt. Omdat dit allemaal heel nauw komt, is het verstandig om een vakman hierbij te pas te laten komen.

Er zijn over het algemeen twee manieren om linoleum te leggen. Door het aan elkaar vast te “klikken”, en door middel van lijm waarmee het aan de grond bevestigd wordt. In beide gevallen wordt het waterdicht gemaakt door de naden aan elkaar vast te lassen.

De nadelen

Linoleum klink als een wondermiddel voor de trap. Er zitten echter enkele nadelen aan verbonden. Zo is het ten eerste belangrijk om (dik) linoleum van goede kwaliteit te gebruiken, anders zul je sneller last krijgen van de nadelen. Zo is linoleum erg sterk, maar agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hars beschadigen, waardoor het materiaal kapotgaat. Hierdoor kun je last krijgen van het volgende probleem, namelijk dat het gaat opbollen van vocht. Linoleum is erg vochtwerend, maar wanneer er eenmaal water in gaat zitten, gaat het materiaal snel achteruit.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over het bekleden van je trap met linoleum, kun je altijd contact met ons opnemen of (gratis) een offerte aanvragen.