Is het verven van je trap de moeite waard?
Als je net in een nieuw huis bent getrokken of gewoon zin hebt in een verandering, kan het verven van je trap een aantrekkelijke optie lijken. Ik werk bij Trappenploeg en zie veel huiseigenaren worstelen met deze beslissing. Hier deel ik de belangrijkste voor- en nadelen van het verven van een trap, om je te helpen bij het maken van je keuze.
Het verven van je trap lijkt eenvoudig
Het verven van een trap, of deze nu oud of nieuw is, lijkt een eenvoudige oplossing. Het begint allemaal met het licht opschuren van de trap. Daarna breng je een grondlaag aan, gevolgd door twee of drie lagen slijtvaste lak. Er bestaat speciale trapverf die extra kras- en stootvast is. De kosten voor de verf en benodigdheden zijn relatief laag. Als je het zelf doet, is dit zeker een goedkope manier om je trap een nieuw uiterlijk te geven.
De valkuilen wanneer je je trap verft
Toch zijn er enkele nadelen aan het verven van je trap. Je moet er rekening mee houden dat deze klus ongeveer elke twee jaar herhaald moet worden. Ook met speciale trapverf treedt er relatief snel zichtbare slijtage op, wat er niet mooi uitziet en bovendien de trap glad en dus onveilig kan maken. Laatst kwam ik bij een klant in Eindhoven die haar trap twee jaar geleden zelf had geverfd. Ze was oorspronkelijk erg blij met het resultaat, maar na een jaar begon de verf al te slijten op de plekken waar het meest werd gelopen. Toen ik langskwam, zag ik direct dat de trap er niet alleen versleten uitzag, maar ook gevaarlijk glad was geworden. Het blijkt dus dat het verven van je trap op de lange termijn misschien niet de meest duurzame keuze is.
Een traprenovatie in plaats van verven
Als je zoekt naar een duurzamere optie, is een traprenovatie een beter alternatief. Ook nieuwe trappen, vooral in nieuwbouwwoningen die vaak zijn uitgerust met vurenhouten trappen, kunnen baat hebben bij renovatie. Dit type hout is zacht en slijt snel, vooral als de trap al tijdens de bouw is geplaatst en wordt belopen door bouwvakkers met zware materialen. Hierdoor kan de trap er al snel gebruikt en versleten uitzien, zelfs in een gloednieuw huis.
Hoe werkt een traprenovatie?
Bij een traprenovatie plaatsen we nieuwe overzettreden over je bestaande traptreden heen. We kijken echter niet alleen naar de treden zelf, maar ook naar andere trap onderdelen zoals de balusters, wangen en de trapleuning. Zo wordt niet alleen elke traptrede vernieuwd, maar ziet de hele trap er weer uit als nieuw. Je trap is dan niet alleen duurzamer en veiliger, maar ook een echte blikvanger in je huis.
Neem contact op om de opties te verkennen
Ben je geïnteresseerd in het renoveren van je trap? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met onze vaklui. Samen met jou bekijken we graag wat de beste opties zijn voor jouw situatie. Hopelijk helpt deze uitleg je bij het maken van de keuze tussen het verven of renoveren van je trap!