Hoe bepaal je de afmetingen van je trap?

Afmetingen trap

Bij Trappenploeg snappen we heel goed dat een nieuwe trap zetten of je oude trap mooier maken meer is dan zomaar een klusje. Het is echt iets bijzonders voor je huis, iets wat er niet alleen mooi uit moet zien, maar ook veilig moet zijn. Het is best een kunst om zo’n trap te maken. De afmetingen moeten allemaal precies kloppen, zodat de trap niet alleen past, maar ook lekker loopt. Daar heb je mensen voor nodig die echt verstand hebben van trappen en die letten op de kleinste details, zoals de afmetingen.

Kies de afmetingen met precisie 

De kern van een goed ontworpen trap ligt bij de op- en aantrede. Deze afmetingen zijn bepalend voor hoe comfortabel en veilig je trap is. De ‘optrede’ verwijst naar de hoogte tussen twee treden, terwijl de ‘aantrede’ de diepte van een enkele trede aangeeft, oftewel de ruimte die je hebt om je voet te plaatsen. Hoewel er geen vastomlijnde regels zijn, hanteren we bij Trappenploeg doorgaans een optrede van 22 centimeter voor woonhuizen. Deze afmetingen zijn gekozen om een optimale balans te vinden tussen comfort en ruimte.

Veilig en toegankelijk voor iedereen

In meer publieke of toegankelijke gebouwen, zoals een gemeentehuis, adviseren we vaak een iets minder steile trap, met een optrede van rond de 18 centimeter, zodat jong en oud de trap veilig kan gebruiken. Deze afmetingen zijn natuurlijk niet willekeurig gekozen; ze voldoen aan een al lang bestaande formule die het meeste haalt uit comfort en veiligheid. De optelsom van twee keer de optrede plus de aantrede zou idealiter uitkomen op 63 centimeter.

De ideale afmetingen

Bij het ontwerpen van een trap is ook de hellingsgraad een belangrijke factor in het bepalen van de afmetingen. Een hellingsgraad van 42 graden is standaard voor een woonhuis, terwijl we voor openbare gebouwen een meer toegankelijke graad van 33 adviseren. De leuning, een niet te vergeten onderdeel, plaatsen we doorgaans op een hoogte tussen 90 en 100 centimeter voor zowel comfort als veiligheid.

Het volgen van deze richtlijnen voor de afmetingen van de optrede en aantrede zorgt ervoor dat de trap niet alleen een blikvanger wordt in je interieur, maar ook dat de trap voor iedereen veilig is. Bij Trappenploeg leveren we door zorgvuldig ontwerp en deskundige installatie altijd een veilige trap.

Persoonlijk advies 

Ben je klaar om je trap te transformeren of heb je plannen voor een nieuwe? Ons team staat klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en oplossingen die passen bij jouw unieke situatie. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw ideale trap kunnen realiseren.