De juiste afmetingen van traptreden

Breedte traptreden

Hoe maak je een trap fijn om te lopen? Bij Trappenploeg weten we er alles van. Het zit hem in de breedte van de traptreden. Die ouderwetse, smalle treden? Niet zo comfortabel en eigenlijk best gevaarlijk. Maar geen zorgen, we kunnen dit samen aanpakken. Of je nu zelf aan de slag gaat, of ons inschakelt voor een traprenovatie, hier lees je hoe je jouw trap veilig en comfortabel maakt. Lees je mee?

Kleine traptreden zijn risicovol

Kijk eens goed naar je trap. Zijn de treden smal? Dat maakt het lopen lastig en is ook niet veilig. De hoogte van de trede is belangrijk, maar de breedte, ofwel hoe diep de trede is, speelt ook een grote rol. Bij een traprenovatie kunnen we deze breedte soms wel 2 centimeter vergroten. Dat klinkt weinig, maar je zult het verschil echt merken! Let wel, het kan niet altijd. Onze adviseur kijkt graag met je mee, dus stuur gerust een foto van je trap.

Een praktijkvoorbeeld van Trappenploeg

Bij Trappenploeg komen we vaak situaties tegen waarbij een klein detail een wereld van verschil maakt. Neem nou de keer dat ik in Amsterdam bij de familie Van der Meer thuis kwam. Ze hadden een prachtig oud huis gekocht met een karakteristieke, maar erg steile trap. De treden waren smal, en met twee jonge kinderen in huis maakten ze zich zorgen over de veiligheid. Ze vroegen ons om hulp, hopend dat we iets konden doen zonder het karakter van het huis te verliezen. Met behulp van onze kennis over de optimale tredebreedte en de trapformule hebben we een plan gemaakt. We hebben de treden iets dieper kunnen maken binnen de beperkte ruimte die er was, zonder ingrijpende veranderingen aan de trap zelf.

Bereken de juiste breedte van je traptreden

Een trap die lekker loopt, dat wil iedereen. En je wilt natuurlijk niet wachten tot de trap er al staat om daar achter te komen. Daarom is er een handige rekensom, de trapformule, om je een hoop gedoe te besparen. Zeker als je zelf je trap gaat plaatsen. Doe de berekening vooraf, zodat je straks veilig en makkelijk je trap op en af gaat.

De formule om de traptreden te berekenen

Zelf een trap plaatsen? Gebruik dan de trapformule. Die kijkt naar de hoogte en de breedte van de trede, in millimeters. De formule is simpel: ‘’2 x hoogte + breedte’’. 

Het getal dat hieruit komt, moet tussen 570 en 630 liggen. Is dat zo? Dan zit je goed: je trap wordt veilig en comfortabel. Zo niet, dan moet je nog eens goed naar je plan kijken. Want je trap moet niet alleen mooi zijn, maar ook lekker lopen.

Schakel onze hulp in 

Wil je zorgen dat je trap niet alleen mooi, maar ook veilig en comfortabel is? Neem contact op met Trappenploeg. Ons team van experts helpt je graag verder, of het nu gaat om advies, een berekening volgens de trapformule, of een complete renovatie. Laat Trappenploeg je helpen.